Hoe snel afgeleid ben jij?

Laatst was ik bij een klant en in de tijd die we samen achter zijn computer werkten vochten binnen een paar minuten al verschillende apps om zijn aandacht. Ping! Ping! Ping! Er was geen ontkomen aan. Hij kon niet meer focussen op ons werk en wat ik hem vertelde. Vervelend voor hem, maar ook voor mij, want het gaf me het gevoel dat wat ik zei niet belangrijk genoeg was. Het kwam gewoon niet meer binnen.

 

En deze klant is niet de enige. We merken het allemaal. Natuurlijk brengt de tijd waarin we leven dit ook met zich mee. De hele dag ligt afleiding op de loer: mails, facebook, telefoontjes, appjes of een collega die even gezellig komt bijkletsen. Maar soms speelt er meer, bijvoorbeeld wanneer je AD(H)D hebt.

 

Ben jij snel afgeleid en heb je moeite om te focussen? Lees dan verder, want jij én de mensen om je heen, zijn jouw aandacht waard. En de rest? Die kan wel even wachten!

Ellens begeleiding is precies van het soort dat voor mij het beste werkt: persoonlijk, oordeelvrij, gezellig en vriendelijk en vooral: uitgaande van de veronderstelling dat ik weet wat ik nodig heb, in plaats van mij een traject op te leggen dat ik diende te volgen voor het gewenste resultaat. Omdat ze me, van het begin en continu tot nu toe, met die instelling tegemoet is getreden heb ik mij altijd gemotiveerd gevoeld om zelf na te denken en zelf ideeën en werkmethoden aan te dragen en uit te proberen

Zet meldingen uit

Wanneer je meldingen – je weet wel, die beruchte pingetjes en stroken – uitzet word je niet meer automatisch afgeleid. Doe dat op je pc, laptop, tablet én telefoon. Zo houd jij controle over het moment dat je aandacht schenkt aan iets anders.

 

Verander je mailgedrag

Begin ’s morgens niet meteen met je mail, maar werk eerst de belangrijkste dingen op je to-dolijstje af. Mensen die je echt nu nodig hebben bellen wel. Open bijvoorbeeld pas rond een uur of elf je mailbox en:

  • filter alle reclame én de mails waar jij in cc staat uit je mailbox

  • beantwoord alle mails die niet meer dan 5 minuten van je tijd vragen

  • delegeer alle vragen die je kunt uitbesteden meteen

  • werk de overige mails weg: de belangrijkste eerst.

Deze stappen herhaal je op gezette tijden, dus bijvoorbeeld nog eens om 14.00 uur en aan het einde van de middag. Zo houd je je mails bij én houd je ook overzicht.

 

Vermijd sociale media

Surfen op sociale media kost tijd en voordat je er erg in hebt is er meer tijd verstreken dan je bedoeling was. Stel jezelf daarom de vragen ‘levert het me wat op?’ en ‘hoe voel ik me erbij?’. Wil je toch even op sociale media? Neem daar dan maar een half uurtje voor en zet een wekker.

 

Focus op het moment

Om je aandacht te kunnen houden bij waar je mee bezig bent kun je je tijd indelen volgens de Pomodorotechniek: werk 25 minuten, neem dan 5 minuten pauze en doe dit vier keer. Na het vierde blok neem je een langere pauze van 25 minuten. Omdat je tussendoor ontspant laad je weer op om verder werken te aan waar je mee bezig was of voor de volgende taak.

 

Ben jij ook snel afgeleid en wil je graag meer structuur aanbrengen in je planning of je financiële administratie of heb je behoefte aan coaching? Bel mij op 06-16176422 of stuur een mail naar ellen@organize4all.nl en we maken een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

DEEL DIT ARTIKEL