Een Bullet Journal werkt voor jou

Wie maakt ze niet: to-dolijstjes? Ik wel in elk geval! Soms op een blocnote, op losse papiertjes of op felle post-its. Maar ze raken zoek, plakken niet meer of – echt waar – de hond eet ze op. Wanneer ik met mensen werk reik ik ze andere programma’s en apps aan om mee te werken: Excel, Outlook, Evernote of Todoist bijvoorbeeld. Allemaal handige toepassingen waarmee je op je pc, laptop of telefoon je taken kunt omschrijven, ordenen en op prioriteit kunt rangschikken. Maar heb je wel eens gehoord van een Bullet Journal? Een Bullet Journal – vaak afgekort tot BuJo – kan je helpen om je hoofd minder vol te laten raken en om al die losse afspraken die je op verschillende plekken hebt opgeschreven, op één plek te bundelen. Een win-winsituatie dus, want je krijgt inzicht in wat je op je bordje hebt liggen én verliest nooit meer het overzicht.

 

Hoe werkt een BuJo

Je begint met een leeg notitieboek en schrijft daarin alle taken en afspraken op die je op dit moment hebt. Je ordent ze in vier stappen:

  • in de jaarplanner schrijf je per maand van het jaar op wat je moet of wil doen

  • in de maandplanner schijf je op welke taken uit de jaarplanner er die maand op je wachten

  • in de weekplanner neem je de taken voor de lopende week over

  • in de dagplanner schrijf je taken op die je die dag af wilt ronden, waar je aan wil beginnen of mee bezig bent.

Je kunt echt alles wat je niet wilt vergeten opschrijven, dus ook verjaardagen, of een wat-neem-ik-mee-op-vakantie-lijst.

 

Om verschillende soorten taken van elkaar te kunnen onderscheiden werk je met categorieën die je met verschillende bullets makkelijk kunt onderscheiden, bijvoorbeeld:

  • een bullet voor een taak

  • een vinkje voor een afgeronde taak

  • een uitroepteken voor een belangrijke taak

Je kunt die ‘bullets’ zo kiezen dat ze voor jou makkelijk te herkennen zijn. In de video hieronder zie je hoe het werkt.

 

Tekst gaat door onder de video.

Een BuJo werkt voor jou

Het mooie aan een Bullet Journal is dat je niet gebonden bent aan het nauwkeurig volgen van het systeem dat hierboven staat. Je kunt de manier waarmee je met je BuJo werkt precies zo uitkienen dat het bij jou past. Misschien heb je geen behoefte aan een jaarplanner, maar wel aan de andere. Misschien heb je aan een paar ‘bullets’ genoeg om je taken te ordenen, of juist behoefte aan een zo gedetailleerd mogelijk overzicht. Bovendien hoef het allemaal niet perfect. Een BuJo houd je alleen voor jezelf bij. Je mag aanvullen, wegstrepen, je vergissen … het maakt niet uit. Dus zet je perfectionisme overboord en probeer het eens uit! Want een Bullet Journal werkt voor jou en niet andersom.

 

Wil je graag extra ondersteuning bij het ordenen van je to-dolijstje om meer structuur aan te brengen in je planning of financiële administratie of heb je behoefte aan coaching? Bel mij op 06-16176422 of stuur een mail naar ellen@organize4all.nl en we maken een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.